Norsk Jul

Julen blev først fejret i Norge omkring 1000-1100, da kristendommen kom til Norge. Før den tid havde man en midvinterfest kaldet jul eller jól, hvor man fejrede at det gik mod forår og lysere tider. 

Ligesom i Danmark holder man i Norge juleaften d. 24. December. Om eftermiddagen vil mange gå til julegudstjeneste, og efterfølgend gå på kirkegården fo at lægge kranse på gravene og tænde lys for at mindes ens kære. Om aftenen vil man spise julemiddag efterfulgt af gaveudpakning. Gaverne er julenissen (julemanden) kommet med.

Nogle vil sætte neg ud til fuglene, så de har det lidt ekstra godt, og man har også tradition for at sætte risengrød ud til nissen. 

Nogle steder i Norge er der tradition for at man går fra dør til dør og synger julesange. Børnene vil ofte være udklædt, som karakterer fra julehistorien, såsom hyrder elle vise mænd.

En meget populær julesang i Norge er “Musevisa” med tekst af Alf Prøysen (1946). Den handler om en musefamilies forberedelse op mod jul, og hvorledes museforældrene advarer deres børn om at holde sig væk fra musefælder. I 2008 troede man at man havde fundet nogle ekstra vers, hvori der var en kat med, men det viste sig at være er fup nummer. Find sangteksten her.


I Norge har man tradition for at gemme koste og mopper væk juleaften. Overtroen lød nemlig at onde væsner, hvis foretrukne transportmiddel var koster, kom frem. Man gemte derfor kostene, så man ikke skulle få besøg af onde væsner, som var på udkig efter en kost.

En af de mest kende norske traditioner er, at Norg hvert år sender et Juletræ til Storbritannien, som tak for den hjælp de gav Norge under Anden Verdenskrig. Træet står på Trafalgar Square, som er midt i London. Julemaden i Norge kan f.eks. bestå af ribbensteg med kødboller, julepølse, surkål og kogte kartofler. Andre steder er der tradition for at spise pinnekjøtt, som er saltet og tørret lammeribben, som spises med pølser, kålroemos og kartofler. I kystområderne kan der også være tradition for at spise ludfisk eller torsk.


Kender du til flere Norske juletraditioner, så tilføj dem i kommentarfeltet. 

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Australsk Jul

Hjemmelavet vaffel ala Jamie Oliver.

Tilbehør til julemiddagen: Inspiration fra den Engelske julemiddag

"Luk julefreden ind"

Nu har vi altså jul igen