Fransk Jul

I Frankrig er det meget populært, at have krybbespil, som julepynt. Figurerne er ofte lavet af ler, og udover de traditionelle krybbespilsfigurer, kan der bl.a. også være slagtere, bagere, polimænd eller præster. 

Glædelig jul er på fransk “joyeux noel”, men i det nordlige Frankrig kan det også hedde “nedeleg laouen” og i Korsika “Bon natale”.

Der er tradition for a brænde “Yule logs’” af kirsebærtræ. Juleaften tager man træet ind og hælder rødvin over det, så det dufter ekstra godt, når det brænder. Der er tradition for at man lader den brænd gennem natten , og man tænder lys og lader mad og drikke stå fremme i tilfælde af, at Maria og Jesus skulle komme forbi. 

I Frankrig kaldes julemanden “Pére Noël” og i det østlige Frankrig har han en sortklædt mand som følgesvend: “Le Pere Fouettard”. Han kan være den samme som den hollandske “Zwarte Piet”.

Det primære julemåltid kaldes Réveillon. Det spises enten juleaften eller tidlige julemorgen, når folk kommer fra midnatsmessen. Menuen kan bestå af kalkun med ristede kastanje, gås, fois gras, østers, hummer, vildtkød og oste. Desserten er oftest bûche de noël, som er en chokolade sangkage formet, som en træstamme. Nogle steder i Frankrig har man dog hele 13 desserter, som består af nødder, frugt og bagværk.
Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Australsk Jul

Hjemmelavet vaffel ala Jamie Oliver.

Tilbehør til julemiddagen: Inspiration fra den Engelske julemiddag

"Luk julefreden ind"

Nu har vi altså jul igen