Bulgarsk Jul

I Bulgarien fejrer man jul den 25. December. Selvom man i mange østeuropæiske lande fejrer jul d. 7. Januar, da man bruger den julianske kalender, fejrer man jul d. 25. December i Bulgarien, da man bruger den Gregorianske kalender.

I Bulgarien starter juleforberedelserne, når advent begynder. I den ortodokse kirke varer advent dog 40 dage, og begynder derfor allerede 15. November.

I Bulgarien er der en legende, som siger at Maria Gigi fødsel på Sankt Ignatius af Antioch’s dag (20. December), og fødte Jesus d. 24. December, men at det først blev annonceret juledag (25. December).  Den 20. December er også det traditionelle nytår i bulgarsk kultur, og man har tradition for at spise “kolaks”, som er en ringformet kage.

Juleaften kaldes “Badni Veche”, og det er denne aften at man spiser det primære julemåltid. Julemåltid skal have et ulige antal retter,oftest 7, 9 eller 11, og der skal være et ulige antal gæster til bords. Man lægger halm under dugen, og kan også sættene træplov bag ved døren. Disse ting skulle være med til, at give en god høst det kommende år.

Man spiser et specieltbrød kaldet “pita”, hvor der er en mønt indeni. Hvis du får mønten, skulle det betyder lykke det næste år. Det er normalt den ældste person som skærer brødet ud, og uddeler det.

Julemåltidet er oftest vegetariske retter såsom bønnesuppen, kål fyldt med ris, peberfrugt med ris, kogt hvede med sukker og valnødder, forskelligt bagværk, kolaks, og frugt.

Valnødder er især populære. Hvis de smager godt skulle man få et godt år, men hvis de er små eller tomme skulle man få et dårligt år.

Det er tradition, at man efterlader maden på julebordet indtil juledag. Nogle tror at deres forfædre så har mulighed for at få del af julemåltidet.

Efter julemåltidet tager man til midnatsmesse. Der er også tradition for “koledari”, som oftest er unge mænd i traditionelt tøj, som synger julesange. De begynder først efter midnat, og nogle fortsætter hele natten. Når de når et hus, synger de en sang, som skulle bringe lykke til husets beboere. Til gengæld får de så noget mad.

Den næste dag spiser man endnu et julemåltid, men til dette måltid er der kød på menuen. Oftest en form for svinekød.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Australsk Jul

Hjemmelavet vaffel ala Jamie Oliver.

Tilbehør til julemiddagen: Inspiration fra den Engelske julemiddag

"Luk julefreden ind"

Nu har vi altså jul igen