Dansen om juletræet

Mange har sikkert prøvet, at fortælle folk fra udlandet om de danske juletraditioner, og har oplevet  at de har studset over, at vi danser om juletræet. Danmark er nemlig et af de få steder, hvor man ikke blot har et pyntet træ i stuen, men også danser rundt om det.  For mig er det en af de juletraditioner, som jeg holder allermest af. Det skyldes nok også, at jeg elsker at synge de dansker julesange og salmer. 


Juletræet kom først til Danmark via de dansk-tyske familier. Det første danske juletræ blev tændt i Holsteinborg i 1808, og i 1811 fik familien Lehmann i København et juletræ. Det vakte stor opsigt, men det blev til at starte med anset for at være lidt fjollet. Juletræerne blev dog hurtigt populære. 

Det er lidt usikkert, hvor længe man i Danmark har danset om juletræet, men det første sikre vidnesbyrd er fra Peter Fabers “Højt fra træets grønne top”. Det tyder dog på, at dansen om juletræet startede noget tidligere. Allerede i 1817 skrev Johan Ludvig Heiberg “Julespøg og nytårsløjer”, hvori en ung pige fra København oplever julen i “Himmelby”, og danser om juletræet med englene. Der er altså en vis sandsynlighed for, at man allerede på daværende tidspunkt har danset om juletræet, eftersom Heiberg inkluderede det, som en del af fejringen af julen.Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Hjemmelavet vaffel ala Jamie Oliver.

Australsk Jul

Tilbehør til julemiddagen: Inspiration fra den Engelske julemiddag

"Luk julefreden ind"

Top stjerner fra Georg Jensen