Mortensaften

I aften er det Mortensaften, og denne dag fejrer man biskoppen Martin af Tours (hans danske navn blev senere Morten bisp), som ikke ønskede at være biskop. Da befolkningen i Tours ville udnævne ham til biskop, gemte han sig i en gåsesti, men gæssene skræppede op, og hans gemmested blev dermed afsløret. Som hævn på gæssene blev det foranstaltet, at hver hustand skulle spise en gås hvert år på denne dag.

Idag spiser mange dog and i stedet for gås, og butikkerne bærer da også vidne om dette lige nu. Den mad man spiser Mortensaften minder i høj grad om julemiddagen. Det er selvfølgelig ikke alle som spiser and juleaften, men måltidet er dog meget præget af julemiddagen med kartofler, brunsauce, og rødkål. Dermed bliver Mortensaften lidt en afprøvning på julemiddagen. Så når julen kommer har man helt styr på hvordan man tilbereder en and. (I hvert fald i teorien)

Hjemme hos os har vi næsten aldrig fejret Mortensaften. I hvert fald ikke på den rigtige dag. Det skyldes at min mor er kok, og har arbejdet Mortensaften. (Der bliver stegt nogle ændre på et hotel!) Men ofte har vi fundet en anden dag, hvor vi har mødtes og spist and.Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Hjemmelavet vaffel ala Jamie Oliver.

Australsk Jul

Tilbehør til julemiddagen: Inspiration fra den Engelske julemiddag

"Luk julefreden ind"

Top stjerner fra Georg Jensen