Grantræet af H.C. Andersen

"Nu kom to tjenere i fuld stads og bar grantræet ind i en stor, dejlig sal. Rundt om på væggene hang portrætter, og ved den store flisekakkelovn stod store kinesiske vaser med løver på låget; der var gyngestole, silkesofaer, store borde fulde af billedbøger, og med legetøj for hundrede gange hundrede rigsdaler – i det mindste sagde børnene det. Og grantræet blev rejst op i en stor fjerding, fyldt med sand, men ingen kunne se, at det var en fjerding, thi der blev hængt grønt tøj rundt om, og den stod på et stort broget tæppe. Oh, hvor træet bævede! Hvad ville der dog ske? Både tjenere og frøkener gik og pyntede det. På en gren hang de små net, udklippet af kulørt papir; hvert net var fyldt med sukkergodt; forgyldte æbler og valnødder hang, som om de var vokset fast, og over hundrede røde, blå og hvide smålys blev stukket fast i grenene. Dukker, der så livagtig ud som mennesker, – træet havde aldrig set sådanne før – svævede i det grønne, og allerøverst oppe i toppen blev sat en stor stjerne af flitterguld; det var prægtigt, ganske mageløst prægtigt."
Grantræet er historiebog det lille grantræ som drømmer om at komme væk fra skoven og ind i en stue og blive pyntet. Grantræet får sit ønske opfyldt, men lykken er dog kort, da det kun er i julen at den står pyntet. Derefter gemmes den væk, hvor den længes tilbage til den juleaften, hvor den opnåede lykken.

Grantræet er egentlig på mange måder et trist eventyr. Grantræet får sit ønske opfyldt, men når ikke rigtig at opfatte at dette er lykken. Derefter svinder det hurtigt hen. Hvis det var blevet i skoven ville det have levet mange år, men da det blev et juletræ blev dens ønske godt nok opfyldt, men livet blev også kort. 

Jeg tror at eventyret skal minde os om at være i nuet og nyde de gode stunder, mens de er der. Julen er kortvarig, men vi bør bringer den samme glæde og kærlighed videre til resten af året. 

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Australsk Jul

Tilbehør til julemiddagen: Inspiration fra den Engelske julemiddag

Hjemmelavet vaffel ala Jamie Oliver.

En stjerne skinner i nat

Norsk Jul