Mortensaften

Ja, det har vel egentlig ikke så meget med julen at gøre, men mortensaften markere for mig at julen er på vej. Derudover bliver Mortensaften for nogle nærmest også prøvemiddagen inden julemiddagen. 

I de sidste mange år har jeg ikke fejret Mortensaften, hvilket kommer sig af at min mor har været på arbejde og har lavet and til andre mennesker på hotellet, hvor hun arbejder. I år er hun taget på ferie. Men jeg har besluttet at jeg i år ikke vil snyder for and, så jeg har købt et andebryst. 

Men den dag jeg selv får familie og et hjem, hvor jeg kan invitere en masse gæster planlægger jeg klart at fejre en rigtig Mortensaften.

Idag har til gengæld været en dag, hvor jeg rigtig har taget forskud på julen. Jeg har lavet fordej til honningkager, smuglyttet til julemusik, fundet mine julebøger frem og bladret dem igennem. Jeg ved godt at mange vil ryste på hovedet, men jeg er faktisk fuldkommen ligeglad. Det har været en god dag og jeg glæder mig til at det bliver december. En hel måned med julehygge er i lige om hjørnet.

Historien om Mortensaften.

 Martin af Tours, som på dansk kaldes Sankt Morten, ønskede ifølge legenden ikke at blive bisp, da han var alt for ydmyg. Da man kom for at udnævne ham til bisp, gemte han sig i gåsestien, men gæssene skræppede op og forrådte ham dermed. Dette ledte til at Martin valgte at man hver år skulle straffe gæssene for at have forrådt ham ved at slagte og spise dem. Senere er man dog gået over til at spise and, hvilket nok skyldes at anden er mindre end gåsen.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Hjemmelavet vaffel ala Jamie Oliver.

Australsk Jul

Tilbehør til julemiddagen: Inspiration fra den Engelske julemiddag

"Luk julefreden ind"

Top stjerner fra Georg Jensen