På loftet sidder nissen ...

Nissen har været en del af både dansk, svensk og norsk folkefortællinger og eventyr. I Danmark blev nissen kaldt Gårdbo, Niels Gårdbo eller lille Niels. Navnet nisse kommer af navnene Nis eller Niels. Oprindeligt var nisserne ikke bare et fænomen som man forbandt med julen. Nisser fandtes hele året og der var forskellige typer nisser.

Nissen holdt til i stalde eller lignende og ofte fungerede han som en hjælpende hånd på gården. Dog skulle man sørge for at holde sig gode venner med sin nisse ellers risikerede man at den drillede en eller hvis den var helt gal kunne den finde på at forlade gården i vrede og tage lykken med. Eller hvis man prøvede at flytte fra en meget drilsk nisse, så kunne den endda finde på at flytte med. Men det var oftest let at formilde gårdnissen, da den bare skulle have en portion grød med smørklat. Nissen kunne endvidere bliver usynlig eller forvandler sig til et af staldens dyr, hvilket gjorde det nemt for den at udføre sine drillerier.Der er forskellige typer nisser. Der var julenisser, kirkenisser, gårdnisser, skovnisser, skibsnisser og sætternisser.


Julenissen:
Julenisserne er nok dem som vi forbinder ordet nisse med idag, men de blev faktisk først opfundet i 1826. De blev "opfundet", da maleren Constantin Hansen holdt julefest i Rom og hængte billeder af nisser på sin væg med nisser som motiv. Efterhånden blev dette mere udbredt og julenissen blev en del af den danske juletradition. Julenisser har både nisserkoner og nissebørn, hvilket gør julenissen til den eneste nisse som har en familie. Julenissen er endvidere også blevet set som julemandens hjælper.

Kirkenisser:
Kirkenisser holdt til i kirke og præstegårde. Dog var der et tidspunkt, hvor de ikke var tilstede i kirken og det var om søndagen, når der var gudstjeneste. Nisser var nemlig ikke en del af kristendommen og de brød sig ikke om at høre om gud. Men bortset for det, så sørgede de alligevel for at holde kirken ren og pæn.

Gårdnisser:
Gårdnissen boede alene på gårdenes lofter eller i deres stalde. Han hjalp både menneskene og dyrene. Det eneste han forventede var en skål grød til højtiderne, men den skulle så også være der, for ellers blev nissen vred og begyndte at lave drillerier eller helt forlod gården og tog al dens lykke med.

Skovnisser:
Skovnissen er et forholdsvist nyt fænomen. Skovnissen boede i skoven som navnet antyder. De var ofte klædt i naturlige farver, så de faldt i et med skoven. En gang imellem kunne man godt se skovnisser sammen, men de er dog ikke flokdyr og man ville aldrig se en masse skovnisser sammen.

Skibsnisser:
Skibsnissen, også kaldet klabautermanden, holdt til på skibe og kunne forudse om der kom storme. Derfor var det med at behandle skibsnissen ordenligt og at lytte godt til dens råd, da det kunne betyde rigtig meget.

Sætternisser:
Sætternissen var en lille drillepind som holdt til i bogtrykkerier og yndede at indsmugle fejl i bøger og blade. Jo mere udspekulerede fejl, jo bedre for så var der større chance for at de ikke blev opdaget ved korrekturlæsningen.

Der er dog også nogle andre nisser som har indsneget sig i den danske jule såsom kravlenisser, hemmelig nisser og tv-nisser.

Kravlenisser:
Kravlenissen blev opfundet i 1940'erne af Frederik Bramming. Kravlenisser er ofte tegnet sammen med dyr eller igang med at lave spilopper. Kravlenisser har en flig så det er muligt at sætte dem fast i en billedramme eller under en tung ting. Kravlenisser er muligvis ikke så in længere, men det er dog noget jeg forbinder med barndommens julepynt.


Hemmelige nisser:

Den hemmelig nisse er en ny juletradition, hvor mennesker agere nisser over for hinanden. Det indebære både drillerier, men også søde ting, såsom at efterlade småkager eller andet slik til den man er nisse for.
Tv-nisser:
Der er meget få julekalender som ikke indeholder nisser. Nogle har nisser som hovedfokus, mens nissen i andre julekalender spiller en birolle. Eksempler på julekalender med nisser er alletiders jul, nissebanden, jul på slottet, etc.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Australsk Jul

Hjemmelavet vaffel ala Jamie Oliver.

Tilbehør til julemiddagen: Inspiration fra den Engelske julemiddag

Norsk Jul

Fedtebrød