Juletraditioner - Specielle dage

December:
I Danmark tænker vi på december som julemåneden. Den 1. december begynder vi at se tv julekalender, børn får julekalender, gaver i julesokker og vi har et kalenderlys som tæller ned til juleaften.
December er tiden for alle juleforberedelserne. Vi køber gaver ind, pynter op til jul, lave julepynt, bager alverdens julekager og alle mulige andre ting.
Det er også tiden for julefrokoster, julehygge, og julemarkeder. Generelt er det en måned som står i hyggens tegn, hvis man da altså sørger for ikke at bliver stresset over julen.

Advent:
4 søndage før jul er det første søndag i advent. Den 4. søndag i afvent kan godt falde på juleaftensdag. Den første søndag i advent starter det kirkelige år. Det er en form for forberedelse til Jesu fødsel. Ud over at kirkeåret starter her, så markerer det også starten på julen for mange. Man laver ofte en adventskrans og hver søndag tænder man endnu et lys i adventskransen. Nogle får adventsgaver, men det er langt fra alle. Og egentlig er det vigtigste disse søndage også at man hygger sig sammen. Nogle tager på julemarkeder, laver julepynter, holder julekomsammen, etc.


Luciadag:
Den 13. december fejrer vi luciadag. På luciadag går man luciaoptog (især på landets folkeskole). Dette foregår oftest ved at piger klædt i hvidt går optog, mens de synger luciasangen. Oftest bære alle lys, mens en pige er udnævnt til at være luciabruden og har en krans med lys på hovedet. Traditionen med Lucia er en relativ ny tradition som vi har fra Sverige. Nogle bager luciabrød som også stammer fra Sverige, hvor det kaldes lussebrød
Lillejuleaften:
Den 23. december er lillejuleaften. Det er en dag uden nogen reel betydning, men det er samtidig en dag, hvor man laver de sidste forberedelser til juleaften såsom at lave risengrøden som skal bruges til ris ala mande. Mange pynter deres juletræ denne dag og generelt er det en dag som står i hyggens tegn. Man kan tage ud og bytte gaver, spise æbleskiver, etc. I Århus er det oplagt at tage et smut i Den Gamle By og komme i julehumør.
Juleaftensdag:
Juleaftensdag er dagen for forberedelser til festen. Man står i køkkenet, steger anden, gåsen eller flæskestegen og forbereder al den anden mad. Det er tiden hvor børnene er ved at gå til af spænding og glæder sig til aftenens komme, så man kan spise den lækre mad, danse og juletræet og får gaver. Dog er der nogle traditioner som kan være med til at få dagen til at gå. Oftest tager man en tur i kirken og høre juleevangeliet og synger julesalmer, man ser afslutningen på julekalender og ikke mindst Disneys juleshow, og man pakke ofte også de sidste julegaver ind. Det er tiden hvor spændingen opbygges og først udløses, når gaverne skal pakkes ud.
Juleaften:
Så kommer juleaften og denne aften er en aften, hvor de fleste dansker har sine egne traditioner. Til en vis grad minder disse meget om hinanden, men der er dog ting som varierer fra familie til familie. Nogle af de mest udbredte traditioner er julemiddagen (bestående af and, gås, kalkun eller flæskesteg med tilbehør som rødkål, brunede kartofler, syltede agurker, etc. efterfulgt af ris ala mande med kirsebærsauce), dansen omkring juletræet, mens man synger salmer og julesange, samt uddeling (måske af et familiemedlem udklædt som julemanden) og udpakning af julegaverne (det tidspunkt som børnene har ventet på). Det er en aften, hvor man hygger sig med det man holder af.
Juledag:
I modsætning til i mange andre lande, så er juledag ikke der hvor julen kulminerer i Danmark. Det er en dag, hvor man ofte holder familie julefrokoster eller måske bruger til at komme sig ovenpå alle de ting som skete aftenen forinden.
Anden Juledag:
Ligesom juledag, så er anden juledag ofte en dag med enten afslapning eller julefrokoster.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Australsk Jul

Hjemmelavet vaffel ala Jamie Oliver.

Tilbehør til julemiddagen: Inspiration fra den Engelske julemiddag

Norsk Jul

Fedtebrød