Smagen af Jul

Der er ingen tvivl om at krydderier spiller en stor rolle i at skabe den smag som vi forbinder med julen. Man skal ikke kigge længere end til glöggen som indeholder en masse julekrydderier. Det er altså noget af det som man skal ud og anskaffe sig, hvis man rigtig vil bringen duften og smagen af jul ind i sit hjem.De krydderier som mange af os forbinder med julen er nelliker, kanel, anis. vanilje, allehånde, appelsin og kardemomme.

Nelliker kan bruges i mange ting og noget som de fleste af os kender til er at stikke nelliker ind i en appelsin og bruge det som julepynt som samtidig spreder en duft af jul i ens hjem.
Men nelliker kan også bruges i mange andre ting. Her er nogle eksempler: glögg, brunekager, honningkager, toddys, gryderetter, etc.

Kanel: Læs mere om kanel her
Kanel er nok i virkeligheden en af de krydderier som vi forbinder allermest med julen. De fleste af os bruger den stødt f.eks. på vores risengrød, men den har også mange anvendelsesmuligheder når det er hel kanel. Til bagværk kan det bedst betale sig at købe stødt kanel, da det kan være svært selv at støde den hele kanel.
Hel kanel kan anvendes i glögg, te, varm chokolade, gryderetter, etc. Stødt kanel anvendes i brune kager, kanelsukker til risengrød, jødekager, etc.

Kardemomme: Læs mere om kardemomme her
Kardemomme har en duft af citrus og kan bruges som hele kapsler, afskallede frø og stødt pulver.
Kardemomme bruges ofte i gryderetter, men kan også bruges i desserter og kager sammen med frugt og chokolade. Kardemommen bruges ligeså i glögg, æbleskiver, klejner, Weinerbrødsjulekage, kaffe og Chai te.

Anis: Læs mere om anis her
Anis (og her tales ikke om stjerneanis) har en karakterisk lakridssmag. Det har en meget dominerende  smag og skal derfor bruges i begrænsede mængder.
Anis bruges i fiskesuppe, brød, desserter, kager, og slik (såsom Kongen af Danmark - bolsjer.)

Vanilje: Læs mere om vanilje her
Vanilje er en af de krydderier som de fleste af os har brugt i bagværk. Om det så har været i form af vanilje sukker eller kornene fra en vaniljestang.
Vanilje bruges i vaniljekranse, lagkager, cremer, is, konfekt, panna cotta, fromager og frugtkompot.

Allehånde: Læs mere om allehånde her
Allehånde er et bær og minder i smagen om kardemomme, kanel, nelliker, muskat og ingefær. Den fremhæver ligeså smagen af alle disse krydderier som den minder om. Den forbindes med mange af de traditionelle juleretter.
Allehånde kan bruges i marinerede sild, medister, sylte, leverpostej, rullepølse, frikadeller,  brune kager, ingefærkager, Christmas Pudding, engelske julekager, og ting med chokolade.


Appelsin: Læs mere om appelsiner her
Appelsiner behøver vist ikke nogen videre introduktion. Duften af appelsiner og manderiner er noget af det som først fører mine tanker hen på julen. Det kan være noget af det lækreste og sødeste, men samtidig kan man også risikere at få fingre i nogle appelsiner som ikke er værd at spise.
Appelsiner er fantastiske til mange ting såsom appelsinsalat, i bagværk, og man bruger både saften kødet og skallen.

Safran:Læs mere om safran her
Safran er verdens dyreste krydderi. Safran har en meget eksotisk duft og smager lidt af honning. Når man tilsætter safran til mad, får det en meget intens gul farve. Safran bruges oftest i ris og fiskeretter, men også i en del bagværk og konfekt. De fleste har nok hørt om de svenske luciaboller som også er safranboller.


Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Hjemmelavet vaffel ala Jamie Oliver.

Australsk Jul

Tilbehør til julemiddagen: Inspiration fra den Engelske julemiddag

"Luk julefreden ind"

Top stjerner fra Georg Jensen