Årets konfekt og julebag.

Jeg elsker at bage småkage og lave konfekt til jul. Det er en af de aktiviteter som man kan samles om i familien og det er virkelig hyggeligt. Min moder og søster har allerede lavet vanillekranse og fedtebrød, men de næste dage lavet vi klejner, havregrynskugler, marcipan, honninkagehus og måske også nogle andre ting. Her har i opskrifterne på de ting vi skal lave.

Honningkagefigurer lavet ud af den resterende dej fra honningkagehuset.
Fedtebrød:

Ingredienser:
125 g hvedemel
0,25 tsk hjortetaksalt
125 g smør
65 g kokosmel
65 g sukker

flormelis til glasur

Fremgangsmåde:
Bland alle ingredienser sammen til en dej. Rul dejen i 3 lange flade stænger 5 cm. brede og knap ½ cm. tyk. Læg dem på en smurt plade og bag dem lysebrune (ca. 10 minutter), ved 200 grader C. Glaser stængerne mens de er varme og stadig på bagepladen. Skær dem i skrå snitter, kom dem på en rist og lad dem blive kolde.

Havregrynskugler:

Ingredienser:
250g smør
6 dl. havregryn
2 dl sukker
1 dl. kakao

kokosmel

Fremgangsmåde:
Bland alle ingredienser undtagen kokosmelen. Ælt det sammen. Tril det til kugler og rul dem i kokosmelen, Sæt dem på køl indtil de skal spises.

Vanillekranse:

Ingredienser:
125 g hvedemel
0,25 tsk hjortetaksalt
60 g. margerine
60 g. sukker
0,25 vanillestang
½ æg

Fremgangsmåde:
Ingredienserne blandes og æltes til en dej. Dejen udsprøjtes gennem kødhakkemaskine eller lignende. Derefter skæres dejen i ligestor stykker og formes til kranse. De bages til de er lysebrune i en ovn ved 180 grader.

Marcipanbolde:

Ingredienser:
Marcipan
Nougat
Chokolade
krymmel

Fremgangsmåde:
Skær en skive marcipan ud. Læg et stykke nougat i midten og rul det til en kugle. Når al marcipanen er rullet til kugler, rulles de i smeltet chokolade (vandbad) og derefter i krymmel efter eget valg.

Marcipanbolde


Klejner:

Ingredienser:
500 g hvedemel
½ tsk hjortetaksalt
1 tsk kardemomme
125 g smør
3 æg
3 spsk Piskefløde 38%
175 g sukker (ca. 2 dl)
1 tsk revet citronskal
500 g palmin (til kogning af klejner)
Fremgangsmåde:
Sigt mel, hjortetaksalt og kardemomme i en skål. Skær smørret i mindre stykker og smuldr det i melet. Rør æg, fløde, sukker og citronskal sammen og ælt det i dejen. Stil dejen tildækket i køleskabet i ½ time. Rul dejen ud i ½ cm tykkelse. Skær klejnerne ud med en klejnespore og vrid dem.
Varm palminen op i en lille, dyb gryde ved jævn varme - fyld kun gryden halvt op. Kom en bid franskbrød i den varme palmin. Bliver brødet gyldent, har palminen den rigtige temperatur. Læg forsigtigt 2-3 klejner i det varme fedtstof og kog dem til de er gyldne - vend dem et par gange. Klejnerne skal hurtigt stige op til overfladen. Hvis de bliver liggende på bunden, er fedtstoffet ikke varmt nok. Tag klejnerne op og læg dem på fedtsugende papir

Kokostoppe:

Ingredienser:
50 g smør
2 æg
85 g sukker (ca. 1 dl)
200 g kokosmel (ca. 5¾ dl)
2 spsk fintrevet limeskal eller af citron
Fremgangsmåde:
Smelt smørret. Bland æg og sukker i en skål. Tilsæt kokosmel, limeskal og smør. Lad massen stå i ca. 10 min. Form på en plade med bagepapir toppe ved hjælp af 2 skeer - 15 store eller 30 små. Bag toppene midt i ovnen i 10-15 minutter ved 175 grader.
P-tærter:
Ingredienser:
200 g mørk chokolade
½ stang vanille
100 g cashewnødder eller peanuts (usaltede)
75 g skumfiduser
Fremgangsmåde:
Hak chokoladen og smelt den over vandbad. Når chokoladen er smeltet røres vanillen i. Nødderne hakkes meget groft og skumfiduserne hakkes eller klippes i små stykker.Skumfiduser og nødder blandes i en varm skål. Hæld den smeltede chokolade over og blandes godt. Sæt massen i små klatter på bagepapir og lad dem afkøle.
Honningkagehus:
Ingredienser:
400 g honning
235 g rørsukker
235 g smør
10 g potaske
2 spsk vand
1 kg mel
2 tsk stødt kanel
1 tsk stødt nellike
1 tsk stødt ingefær
Glasur til at lime huset med:
1 bæger pasteuriserede æggehvider
Flormelis
Fremgangsmåde:
Kog honning, rørsukker og smør sammen til en flydende masse. Lad massen afkøle til den er lun. Opløs potaske med vand. Bland mel, kanel, nellike og ingefær godt.Ælt den flydende masse sammen med melblandingen. Lad massen hvile natten over i en lufttæt bøtte eller plasticpose i køleskabet. Man kan bruge alverdens kagepynt til at dekorere honningkagehuset med. Huset samles med en kraftig og tyk glasur af flormelis og æggehvider. Rul honningkagemassen ud i en tykkelse på cirka 0,50-0,75 cm. Klip skabelonerne ud og skær stykke for stykke huset ud. Husk at skære ud til vinduerne. Stykkerne bages i ovnen ved 200 grader i 12-18 min., hold øje med at stykkerne ikke bliver for brændte og mørke. Sørg for at skære husets kanter meget nøjagtigt, da huset ellers kan være svært at samle, efter at stykkerne er blevet bagt. Taget på huset er lavet af honningkagedej, der er rullet ud til stænger og lagt på taget på kryds og tværs og skåret til og trykket let fast.Bag derefter stykkerne til taget i ovnen. Bland æggehvider med flormelis. Glasuren skal have en kraftig og tyk konsistens, ellers kan den ikke holde sammen på huset. Lim huset sammen med glasur - side for side og stykke for stykke. Sørg for at glasuren er tørret helt, inden der rykkes rundt på huset. Dekorer huset.


Min søsters bud på et honningkagehus.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Hjemmelavet vaffel ala Jamie Oliver.

Australsk Jul

Tilbehør til julemiddagen: Inspiration fra den Engelske julemiddag

"Luk julefreden ind"

Top stjerner fra Georg Jensen