Tilbehør til julemiddagen: Inspiration fra den Engelske julemiddag

Jeg synes at det er en god idé at lade sig inspirere af andre landes madtraditioner, og forene disse med vores egne. Også når vi taler om julemaden. Nogle vil nok nærmest se det som en helligbrøde at overveje dette, men jeg mener nu at man godt kan have en traditionel dansk julemiddag, med elementer fra andres landes julemiddag. Men heldigvis er man jo selv herre over hvad der kommer på bordet juleaften. Her har I i hvert fald nogle opskrifter på tilbehør til julemiddagen fra England. Den traditionelle Engelske julemad består typisk af stegte kartofler, rosenkål, tranebærsauce, "pigs in a blanket" (små pølser indsvøbt i bacon), stegte blandede grøntsager (pastinak, kålroe, knoldselleri) og sovs.


 Roast Potatoes:

I stedet for kogte kartofler kunne man vælge at servere stegte kartofler. Her har i Jamie Olivers bud på roast potatoes.

Ingredienser:
1,2 kg. kartofler (skåret i større stykker  - halverede)
6 gulerødder
6 pastinakker (halverede)
Havsalt og frisk kværnet peber
Oliven olie og lidt smør eller ande/kalkun/gåsefedt
Nogle stilke af frisk rosemarin
1 hvidløg
Skallen fra en citron og 2 clementiner

Fremgangsmåde:
Forvarm ovnen til 220 grader. Kog kartofler, pastinakker, og gulerødder i saltet vand i 8-10 minutter eller indtil ydersiden af grøntsagerne så småt begynder at sprække. Lad dem derefter dryppe af i en salatslynge. Lad dem derefter damptørre i et par minutter og ryst med salatslyngen
 Put olie og smør/fedt på en pande og varm det op. Tilføj derefter rosmarin og de flåede hvidløg på panden. Tilføj derefter grøntsagerne og vend dem forsigtigt i fedtstoffet og krydderierne. Til sidste tilføjes citron og clementinskallen sammen med salt og peber og det hele blandes igen.
Tilbered dem i den varme ovn i 45-50 minutter, men vend dem efter ca. 35 minutter. De er klar til servering, når de er gyldne og sprøde.

Brussel Sprouts:

Rosenkål er en af de grøntsager som vi her i Danmark vist ikke er helt vilde med, mens den i England en del af den traditionelle julemiddag. Jeg har egentlig i bund og grund den holdning af der ikke er en eneste grøntsag som ikke er god for noget. Man skal bare lige finde den rigtige måde at tilberede den på. Gordon Ramsays bud er brussel sprouts with pancetta.

Ingredienser:
1 kg. rosenkål
100 g. tyndt skåret pancetta (i strimler af 2 cm.)
4 spsk. varm gåsefedt (eller lignende)
En håndfuld iturevet salvie

Fremgangsmåde:
Blancher rosenkålen i kogende saltet vand i 3 minutter, dræn for vand og og put dem over i iskoldt vand for hurtigt at nedkøle dem. Dræn dem for vand endnu engang og sæt dem til side.
Sauter pancettaen på en pande og tilføj derefter rosenkålen. Steg dem i 2-3 minutter, mens der røres rundt. Server med salvien.

Cranberry Sauce:

Ingredienser:
200 g sukker
250 ml vand
4 bægre friske eller frosne tranebær (ca. 350g)
Derudover kan man tilføje pecannødder, rosiner, appelsinskal, korender, blåbær, kanel og muskatnød.

Fremgangsmåde:Vask og klargør tranebær. Tilføj vand og sukker i en saucepande. Lad det koge og rør indtil sukkeret er opløst. Tilføj tranebærene og lad det koge. Begynd derefter at sænke temperaturen og kog i 10 minutter indtil tranebærene sprækker.
På dette tidspunkt kan man tilføje de valgfrie ingredienser. Typiske tilføjes omkring et halvt bæger.
Fjern fra varmen og lad det køle af. Når det er helt kølet af, så sæt det i fryserne. Tranebærsaucen vil efterhånden som den nedkøles bliver tykkere.

"Pigs in a blanket":

Eller helt nøjagtigt bacon indsvøbte cocktailpølser er noget af det traditionelle tilbehør til kalkunen i den engelske julemiddag. Ved ikke helt om dette er noget som vil passe ind i den danske julemiddag, men om ikke andet er det da noget som mange danskere gerne satte tænderne i på et andet tidspunkt.

Ingredienser:
24 cocktailpølser
8-10 stk. bacon i skiver

Fremgangsmåde:Forvarm ovnen til 190 grader. Skær baconen i skiver og indsvøb cocktailpølserne i baconen. Læg dem på en bageplade og bag dem i ovenen i ca. 30 minutter.


Det var en lille del af det tilbehør som hører til den engelske julemiddag. Men jeg er ret sikker på at flere af de traditionelle ting findes i mange forskellige versioner. Det er bare med at søge på dem og så dukker der et hav af opskrifter op.
Men jeg vil da også lige komme med nogle links til nogle af de britiske kokkes hjemmesider, hvor man kan se deres bud på opdaterede versioner af den engelske julemiddag:


Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Hjemmelavet vaffel ala Jamie Oliver.

Australsk Jul

"Luk julefreden ind"

Top stjerner fra Georg Jensen