Tilbehør til julemiddagen: Salater

Jeg er en af de mærkelige mennesker som egentlig ikke er særlig vild med julemad. Jeg synes at and smager rigtig godt, men bryder mig ikke om brunsovs, agurkesalat, rødkål, brunekartofler, osv. Så Juleaften sidder jeg med et stykke and, nogle franske kartofler og nogle kogte kartofler på min tallerken og det er ærlig talt ret kedeligt. Så jeg har besluttet at jeg i år vil komme med en tilføjelse til vores julemiddag og at det skal være en salat. Jeg har fundet nogle salater som jeg synes passer ind i julemiddagen (nogle sundere end andre). Det må nemlig gerne være noget som er ud over det sædvanlige, men som stadig hænger sammen med resten af maden. Jeg regner i hvert fald med at lave en af disse salater juleaften.


Opskrift 1: Rødbedesalat (4. pers)

Rødbedesalat smager rigtig godt og farvemæssigt passer den også ind med det andet julemad. Der findes selvfølgelig mange forskellige varianter på nettet, så du kan nemt finde en som passer ind i din smag. Denne opskrift har jeg brugt nogle gange og jeg synes den smager rigtig godt og desuden er den super enkel at lave.

Ingredienser:
400 g. rødbeder
2 æbler
2 spsk. hvidvinseddike
1 spsk. vand
1. spsk. sukker

Fremgangmåde:
Rødebeder og æbler rives og blandes i en skål. Hvidvinseddike, vand og sukker røres sammen og hældes derefter ud over de revne rødbeder og æbler. Lad salaten trække i køleskabet i en times tid.
Tip:
1. Tilføj evt. en smule solsikke kerner. Det smager rigtig godt og det mætter mere.
2. Erstat evt. det ene æble med 40 g. finthakket peberrod.


Opskrift 2: Appelsinsalat (4 pers.)

Appelsiner, mandariner og clementiner er noget af det vi forbinder allermest med jul. Her hvor sæsonen for mandariner er startet kan man ikke spise en mandarin uden at folk siger at det virkelig dufter af jul. Derfor kan man jo også sige at der er meget lidt som passer bedre end en appelsinsalat juleaften. Og når der så oven i købet er julesalat i denne opskrift, så bliver det bare næsten ikke bedre.

Ingredienser:
Julesalat eller lignende
2 appelsiner
2 spsk. pinjekerner
1 spsk. citronsaft
2. spsk olie (smagsneutral)

Fremgangsmåde:
Salatbladene fra julesalathovedet vaskes. Derefter skæres de i mindre stykker og lægges på et fad. Man kan også vælge at lægge bladene hele på fadet alt efter hvad man synes ser bedst ud. Appelsinerne skrælles og hinderne fjernes. Derefter kan man enten dele appelsinerne i både eller skære dem i skiver. Appelsinerne lægges oven på salaten. Citronsaften og olien blandes og hældes over salaten. Pinjekernerne ristes og drysser over salaten inden servering.


Opskrift 3: Rødkålssalat med pærer (6 pers.)

Rødkål er fast tilbehør juleaften i rigtig mange hjem, så hvorfor ikke prøve med en rødkålssalat. Der er ingen der siger at man skal droppe den traditionelle rødkål, men derfor kan man jo godt have denne salat med. Den passer i hvert fald godt ind.

Ingredienser:
3,5 dl. cheasy fraiche 6% eller tilsvarende
5 spsk tyttebærsyltetøj
1/4 tsk. groft salt
400 g. rødkål
300 g pærer.

Fremgangsmåde:
Bland cheasy fraiche tyttebærsyltetøjet og den grove salt sammen og lad det stå i køleskabet i mindst en halv time. Skræl pærerne og skær dem i tynde både. Snit rødkålen meget fint. Bland rødkålen med 2 dl. af dressingen og læg pærer og rødkål lagvis i en skål. Den resterende dressing serveres til rødkålssalaten.


Opskrift 4: Waldorfsalat (6 pers.)

Waldorfsalaten er nok en af de mest brugte salater juleaften og heller ikke en af de sunde, men den skal nu med på listen over salater alligevel.

Ingredienser:
3,5 dk. creme fraiche
1 spsk. sukker
1/4 tsk. groft salt
275 g. bladselleri
300 g. grønne vindruer
300 g. æbler
50 g. valnødder

Fremgangsmåde:
Tilsæt sukker og salt til creme fraichen. Skær bladsellerien i tynde strimler. Del vindruerne i halve og fjern kernerne. Æblerne skæres i tern. Gem nogle valnødder til pynt og hak de resterende valnødder groft. Æblerne, bladsellerien, vindruerne, og valnødderne blandes sammen med cremefraichen. Salaten stilles koldt i mindst en halv time. Anret og pynt den inden servering.


Opskrift 5: Agurkesalat (4 pers.)

Selvom agurkesalaten er nævnt ovenover som traditionelt juletilbehør, kommer opskriften lige med her alligevel, da den jo i og for sig hører ind under kategorien salat.

Ingredienser:
1 agurk
1 spsk. salt
½ dl lagereddike
2 spsk. sukker
2 spsk. vand
peber

Fremgangsmåde:
Skær agurken i tynde skiver og læg dem i en skål. Drys med salt og lad det trække i 20 min. Kog eddiken med vand, sukker og peber i 5 minutter og lad det køle af. Skyl saltet af agurkeskiverne og tryk dem fri for vand. Hæld den afkølede eddike over agurkerne og lad det trække i 20 min.

Opskrift 6: Grønkålssalat (4. pers.):

Grønkål bliver ofte brugt i retter i juledagene, så hvorfor ikke starte allerede juleaften med en Grønkålssalat. Dette er nok ikke den sundeste variant, men i juledagene behøver det heller ikke at være sundt.

Ingredienser:
1 dl. Piskefløde 38%
2 dl. cheasy fraiche eller lignende
225 g æble (syrligt)
125 g grønkål (friskt)
1 dl. rosiner
½ spsk. sukker
½ tsk groft salt
peber

Fremgangsmåde:
Pisk fløden til let skum og bland cheasy fraiche i. Skræl æblet og snit det godt og bland det med det samme i flødeblandingen. Hak grønkålen fint og tilsæt det sammen med de øvrige ingredienser til flødeblandingen. Lad salaten stå i køleskabet i mindst en halv time.

Opskrift 7: Appelsinsalat med granatæbler (4 pers.)

Ingredienser:
2 hjertesalathoveder
2-3 appelsiner
1 granatæble
½-1 salatløg
50 g ristede pinjekerner
Frisk mynte
Appelsinsaft
Granatæblesaft
Jomfruolivenolie
Salt og Peber

Fremgangsmåde:
Hjertesalaten rives i mindre stykker og lægges på et fad. Appelsinen skrælles og skæres i skiver og lægges oven på salaten. Kerner og saft presses ud af granatæblet, de hvide hinder fjernes, kerner drysses ud over salaten og saften gemmes til dressingen. Skær løgen i tynde skiver og fordel løg og mynte over salaten. Rist pinjekerner på panden. Piske appelsinsaft, granatæblesaft, jomfruolivenolie, salt og peber sammen til en dressing. Fordel dressing og pinjekernerne lige inden retten serveres.

Opskrift 8: Spinat og granatæblesalat (4 pers.)

Ingredienser:
ca. 300 g. baby spinat
1/4 rødløg
½ bæger valnødder
½ bæger smulret feta
½ bæger lucernespirer
1 granatæble
4 spsk. balsamico

Fremgangsmåde:
Put spinaten i en skål. Skær rødløgen i små stykker og put løg, valnødder, feta, og lucernerspirer oven på spinaten. Få kernerne ud af granatæblet og drys dem samt balsamicoen ud over salaten.

Opskrift 9: Vinterfrugtsalat med citron og birkes dressing

Ingredienser:
100 g sukker
120 ml citronsaft
7 g hakket løg
5 ml sennep
3 g salt
160 ml vegetabilsk olie
8 g birkes
1 romaine salathoved (revet i små stykker)
115 g schweizisk ost (strimlet)
235 ml cashewnødder
30 g tørrede tranebær
1 æble (i skiver)
1 pære (i skiver)

Fremgangsmåde:
Blend sukker, citronsaft, løg, sennep og salt. Mens det blender tilføje olie indtil massen er tyk. Tilføj birkes og blend nogle få sekunder længere.
Put de resterende ingredienser i en skål, bland det og put dressingen på lige inden salaten serveres.

Opskrift 10: Rosenkålssalat med pancetta og tranebær

Ingredienser:
1 kg rosenkål
Ekstra jomfruolie
170 g pancetta (i små stykker)
50 g tørrede tranebær
3 spsk. skalotteløg
1 fed hvidløg (hakket)
2 spsk. balsamico
50 g kyllingbouillon
salt og peber

Fremgangsmåde:
Pil alle rosenkål fra hinanden, så du har en stor bunke af blade.Put olivenolien på en medium varm stegepande. Tilsæt pancetta og steg i 2 til 3 minutter, indtil fedtet gør pancettaen sprød. Tilføj de separerede rosenkål blade, tranebær, skalotteløg og hvidløg. Bland godt for at kombinere alle ingredienser. Tilsæt balsamico og kylling bouillon og fortsætte med at koge i 3 til 4 minutter, indtil de rosenkål bladene lige har visnet. Smag til med salt og peber. Serveres varm.


Kommentarer

  1. Fantastisk, ledte selv efter lidt 'nyt' tilbehør til den ellers meget traditionelle julemad. Tak.

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Australsk Jul

Hjemmelavet vaffel ala Jamie Oliver.

Tilbehør til julemiddagen: Inspiration fra den Engelske julemiddag

Norsk Jul

Fedtebrød